(Held on 10 Aug. 2022)

Chapter - 1 : Reading Comprehension

DIRECTIONS (Qs. 1-6) : Choose the correct answer after reading the

Passage:

The next most important source of indoor air pollution is allergens. House dust mites (HDM) are very small insects not visible to the naked eye and the commonest source of allergy in the house. They are ubiquitous and thrive in a warm and moist atmosphere. They breed very fast and are very difficult to eradicate. Modern houses present ample breeding spaces for them in the form of carpets, curtains, mattresses, pillows, etc.

Exposure to HDM can be prevented by the frequent washing of linen and by encasing the mattresses and pillows in a nonpermeable cover. Pets form an important part of life for some of us. But they can add plenty of allergens to our indoor atmosphere. Cats are notorious for doing this. Fine particles from feline fur can remain stuck to the upholstery and carpets for a long time even after the removal of the animal and lead to the worsening of asthma and skin allergies. Fortunately, owning to religious and social customs, cats are not popular pets in India. Dogs, however, are quite popular and can be as troublesome. Pets should be kept out of the bedroom and groomed frequently. To remove the fur particles, one has to use vacuum cleaners as the ordinary broom and mop are not effective.

Moulds, fungi and several other microorganisms thrive in damp condition and can lead to allergies as well as infection. Humidifiers the air-conditioning plants provide an ideal environment for certain types of bacteria and have led to major outbreaks of pneumonia. His important to regularly clean the coolers, airconditioners and damp areas of the house such as cupboards, lofts, etc., to minimize this risk.

Toxic gases can also pollute the indoor environment. Biomass fuels (wood, cow dung, dried plants) and coal, if burned inside, can lead to serve contamination by carbon monoxide (CO). The poor quality of stoves and other cooking or heating appliances that cause incomplete combustion of LPG can also lead to the emission of CO or nitrogen dioxide. Formaldehyde (a gas) can be released from adhesives that are used for fixing carpets, upholstery and also in making plywood and particle-board.

1. Choose the correct answer from options given below and complete the following sentence.

From the passage, we can easily state that home dust mites are very _____.

- (a) Big insects
- (b) Are very small but seen with a naked bye
- (c) Dangerous
- (d) Are very small and cannot be seen by the naked eye

2. After reading the passage, what do you think should be the priority of the local administration like the village panchayats and the city municipalities.

Choose the correct answer from the options given below.

- (a) Address causes of pollution to protect the local communities
- (b) Work with the US of A on global climate action plan
- (c) Request the Nordic countries to prevent their lumberjacks from cutting tress
- (d) Tum a blind eye towards pollution
- 3. Choose the correct answer from options given below and complete the following sentence.

Indoor air pollution is critically harmful for us because

- (a) There is No indoor air pollution
- (b) We are never indoor.
- (c) The doors in our houses are useless against intruders
- (d) We spend over 90% of our times in our home or in office
- 4. Choose the correct answer from options given below and complete the following sentence.

The passage tells us that Molds, fungi and several other harmful microorganism thrive in

- (a) Well ventilated condominiums
- (b) Well designed chapels
- (c) Well maintained canteen
- (d) Damp and moist condition

Choose the correct answer from options given below and complete the following sentence.

From the passage we can assume that, indoor air pollution is caused by the toxicity of _____.

- (a) Fresh water fish
- (b) Biomass fuels that is conventional fuel in rural areas
- (c) Despondency and gloom
- (d) Incessant rainfall

List-I (Part-A)

6. Match List-I with List-II

List-II (Part-B)

growth of harmful fungi

III. Cause many allergies

- A. Poor combustion I. Are a source of biomass of LPG does fuels
 B. Wood, cow dung, II. Houses can prevent the
- B. Wood, cow dung, dried plants
- C. Adorable pet dogs can
- D. Regular cleaning IV. Lead to the toxic emission of our of carbon monoxide

Choose the correct answer from the options given below:

- (a) A IV, B III, C II, D I
- (b) A II, B III, C IV, D I
- (c) A IV, B I, C III, D II
- (d) A IV, B I, C II, D III

Passage:

Read the following passage and answer the Questions.

The art of living is learnt easily by those who are positive and optimistic. From humble and simple people to great leaders in History, Science or Literature, we can learn a lot about the art of living by having a. peep into their lives. The daily routines of these greats not only reveal their different, may be unique lifestyles but help us learn certain habits and practices they followed. Here are some: read, enjoy and follow in their footsteps as it suits you.

A private workplace always helps. Jane Austen asked that a certain squeaky hinge should never be oiled so that she always had a warming whenever someone was approaching the room where she wrote. William Faulkner, lacking a lock on his study door detached the doorknob and brought it into the room with him. Mark Twain's family knew better than to breach his study door, they would blow a horn to draw him out. Graham Green went even further renting a secret office; only his wife knew the address and the telephone number. After all, every one of us needs a workplace where we can work on our creation uninterruptedly. Equally, we need our private space too.

A daily walk has always been a source of inspiration. For many artists, a regular stroll was essentially a creative inspiration. Charles Dickens famously took three walks every afternoon, and what he observed on them fed directly into his writing. Tchaikovsky made do with a two-hour jaunt but wouldn't return a moment early; convinced that doing so would make him ill Ludwig van Beethoven took lengthy strolls after lunch, carrying a pencil and paper with him in case inspiration struck. Nineteenth-century composer Erik Satie did the same on his long hikes from Paris to the working-class suburb where he lived, stopping under street lamps to jot down ideas that came on his journey; it's rumoured that when those lamps were turned off during the war years, his music declined too. Many great people had Limited social life too. One of Simone de Beauvoir's close friends puts it this way. "There were no receptions, parties. It was an uncluttered kind of life, simplicity deliberately constructed so that she could do her work." To Pablo, the idea of Sunday was an "at home day."

The routines of these thinkers are difficult. Perhaps it is because they are so unattainable. The very idea that you can organize your time as you is out of reach for most of us, so I'll close with a toast to an those who worked with difficulties. Like Fracine Prose, who began writing when the school bus picked up her children and stopped when it brought them back; or T.S. Eliot, who found it much easier to write once he had a day job in a bank than he had as a starving poet and even F. Scott Fitzgerald, whose early books were in his strict schedule as a young military officer. Those days were not as interesting as the nights in Paris.

- Choose the correct answer from the options given below. Why do many artist and creative minds go for daily walks.
 - (a) For inspiration (b) To avoid intruders
 - (c) To attract journalist (d) To paint the city walls
- 8. Choose the correct answer from options given below and complete the following sentence.

We may learn many valuable lessons from

- (a) Only great achievers
- (b) Humble and simple people to great leaders
- (c) Men who create history
- (d) Only poets and saints
- 9. Choose the correct answer from options given below
 - The notion of a "Private workplace" should ideally mean.
 - (a) A place where we entertain our colleagues homework
 - (b) A place of contact were we can work best without either being disturbed by others or feeling distracted
 - (c) A selected and isolated office meant for highly confidential work
 - (d) No work place can ever be private
- 10. Choose the correct answer from options given below.

From the passage it may he concluded that the expression "art of living" means.

- (a) Healthy, wholesome, happy way of living
- (b) Life of an artist
- (c) Profession of an artist
- (d) To fill our homes and work places with works of great artistic value
- 11. Choose the correct answer from options given below and complete the following sentence.

From the passage it becomes clear that all thinkers and creative minds

- (a) Follow an identical routine
- (b) Hide their roaster
- (c) Follow different routines
- (d) Never have any routine
- 12. Match list I with list II

List I		List II
A. Art of living emanates	I.	is often an 'at
	hc	ome day'
B. Mark Twain	II.	From a positive attitude
C. To work without	III	. Disliked his family
interruption		breaking the privacy of his
		study room
D. Sunday	IV	. We need a private work
		place
Choose the correct answer	r fr	om the option given below :
	7	

- (a) A-I, B-II, C-III, D-IV
- (b) A-I, B-IV, C-II, D-III
- (c) A-III, B-II, C-IV, D-I
- (d) A-II, B-III, C-IV, D-I

Passage:

Read the following passage and answer the Questions.

People came to him when the patient was on his fast legs. Dr Raman often burst out, 'why couldn't you have come a day earlier?' The reason was obvious-visiting fee twenty-five rupees. More than that, people liked to shirk the fact that the time had come to call in Dr Raman; for them there was something ominous in the very association. As a result, when the big man came on the scene it was always a quick decision one way or another. There was no scope or time for any kind of wavering or whitewashing. Long years of practice of this kind had bred in the doctor a certain curt truthfulness; for that very reason his opinion was valued; he was not a mere doctor expressing an opinion but a judge pronouncing a verdict The patient's life hung on his words. This never unduly worried Dr Raman. He never believed that agreeable words ever saved lives. He did not think it was any of his business to provide comforting lies when as a matter of course nature would tell them the truth in few hours. However, when he glimpsed the faintest sign of hope, he rolled up his sleeve and stepped into the arena: it might be hours or days, but he never withdrew till he wrested the prize from Yama's hands. Today, standing over a bed, the doctor felt that he himself needed someone to tell him soothing lies. He mopped his brow with his kerchief and sat down ill the chair beside the bed. On the bed lay his dearest friend in the world: Gopal. They had known each other for forty years now, starting with their kindergarten days. They could not, of course, meet as much as they wanted, each being wrapped in his own family and profession. Occasionally, on a Sunday, Gopal would walk into the consulting room and wait patiently in a corner till the doctor was free. And then they would dine together, see a picture and talk of each other's life and activities. It was a classic friendship, which endured untouched times, circumstances and activities.

- Choose the correct answer from options given below and complete the following sentence.
 The patients did not come to Dr. Raman earlier because they
 - (a) Were ignorant and carless
 - (b) Found the doctor's fee too difficult to be paid
 - (c) Used their home remedies to treat themselves
 - (d) Did not have proper means of transport
- Choose the correct answer from options given below.
 'There no scope or time for any kind of warning or whitewashing' means that _____
 - (a) The doctor hid the real condition of the patient from the relation
 - (b) The doctor did not have time to attend to the patient
 - (c) The people who brought the patient were in a hurry

(d) The doctor could not lie about patient's condition

15. Choose the correct answer from options given below and complete the following sentence.

Dr Raman himself needed to be consoled one day because

- (b) He was diagnosed with a life-threatening ailment
- (c) He was tired of treating critical patients
- (d) His childhood friend was on the hospital bed waiting for his attention as a doctor
- 16. Choose the correct answer from options given below and complete the following sentence.

With changing times, the face of friendship changed because

- (a) Adult life had its own responsibilities and engagements
- (b) The friends had stopped seeing each other
- (c) They had made other friends
- (d) There was social gap between them
- 17. Choose the correct answer from options given below. Gopal was a very understanding friend this statements is proved by which of the following statements.
 - (a) He dined with Dr. Raman every Sunday but never helped him in need
 - (b) He knew everything about Dr. Raman
 - (c) He often waited till the doctor got free and then they spent quality time together
 - (d) He would walk in the Consulting mom without permission and create a chaos
- 18. Match list I with list II

List I

List II

- A. Patients came to Dr. Raman
 B. Dr. Raman was more like
 C. Gopal had known
 Dr. Raman
 Dr. Raman
 Dr. Raman and Gopal
 IV. For 40 years now
 Choose the correct answer from the option given below :
- (a) A-II, B-I, C-IV, D-III (b) A-II, B-III, C-IV, D-I
- (c) A-IV, B-III, C-II, D-I (d) A-II, B-III, C-I, D-IV
- (c) A-1, D-1, D-1 (d) A-1, D-1, D-1
- 19. From the given options, select the figure of speech (Poetic Device) used in the expression Rays of the sunshine danced through the tress
 - Rays of the substitue danced through the tress
 - (a) Simile (b) Pun
 - (c) Personification (d) Oxymoron
- 20. From the given options, select the figure of speech (Poetic Device) used in the expression -
 - Time was passing like a hand waving from a train
 - (a) Simile (b) Pun
 - (c) Oxymoron (d) Metaphor
- 21. From the given options, select the figure of speech (Poetic Device) used in the expression –
 Faith unfaithful parted the lovers
 - (a) Simile (b) Personification
 - (c) Pun (d) Oxymoron

202	2-4	CUET English Language Solved Paper-2	2022
22.	From the given options, select the figure of speech (Poetic Device) used in the expression -Far fetched fantasies of a tender mind(a) Simile(b) Personification(c) Alliteration(d) Oxymoron	 c. in a significant decision the government d. would be made a fundamental right Choose the correct answer from the options given b (a) a, d, b, c (b) d, a, b, c (c) a, b, d, c (d) c, b, a, d 	pelow
	Chapter - 2 : Verbal Ability	3. Rearrange the given phrases to make a meani	ngful
1.	 From the given options, choose the one that rightly explains the expression – "To throw dust in one's eyes' (a) To show fearsome (b) To harm someone physically (c) To blind someone (d) To deceive someone 	 sentence a. civilization in the real sense of term b. but in the deliberate c. consists not in the multiplication d. and voluntary reduction of wants Choose the correct answer from the options given (a) a, b, c, d (b) b, a, c, d (c) a, c, b, d (d) c, d, b, a 	
2.	 From the given options, choose the one that rightly explains the expression- 'To call a spade a spade" (a) Speak directly and frankly (b) Speak rudely and disrespectfully (c) Speak softly (d) Speak diplomatically 	 4. Rearrange the given phrases to make a meani sentence a. for making very candid announcements b. although he is reputed c. his statements today d. were very ambiguous 	ngful
3.	From the given options, choose the one that rightly explains the given expression- 'To shed crocodile tears' (a) To weep profusely	Choose the correct answer from the options given (a) a, d, b, c (b) c, d, b, a (c) c, a, b, d (d) c, b, d, a Chapter - 5 : Synonyms and Antonyms	
4.	 (b) To grieve and feel low (c) To grieve insincerely (d) To weep for crocodiles From the given options, choose the one that rightly explains the given expression- 'Take one for a ride' (a) To force someone for a ride (b) To take someone for a desire (c) To try to trick someone 	 From the given options, select the word that is option in meaning to - Conceal (a) Reveal (b) Describe (c) Narrate (d) Explain From the given options, select the word that is option in meaning to - Culmination (a) Completion (b) Climax 	-
	(d) To offer a lift to someone	(c) Conclusion (d) Beginning	
1.	Chapter - 3 : Rearranging the Parts Rearrange the given phrases to make a meaningful sentence a. the researcher collected information on b. to be covered by national drinking water mission	 From the given options, select the word that is optin meaning to - Affluent (a) Poor (b) Infamous (c) Ordinary (d) Backward From the given options, select the word that is optional to the select to the select to the word that the select to t	-
2.	 c. the number of villages in each state d. which are identified as problem villages Choose the correct answer from the options given below (a) c, b, d, a (b) a, c, d, b (c) b, c, d, a (d) b, a, d, c Rearrange the given phrases to make a meaningful sentence a. for children in the age group of six to fourteen b. has announced that elementary education 	 in meaning to - Excruciating (a) Mild (b) Noisy (c) Modern (d) Sophisticated 5. From the given options, choose the one which is sin meaning to - Aversion (a) Aggression (b) Assertion (c) Dislike (d) Impudence 	-

 (a) Intelligent (b) Energetic (c) Modest (d) Industrious From the options given below, select the word which is similar in meaning to - 'Land' (a) Resident (b) Redundant (c) Appreciate (d) Simplify From the given pair of words, select the one that carries the same relations as- Lazy : Listless (a) Affection : Aversion (b) Dusk : Dawn (c) Foolish : Fatuous (d) Brainy : Barmy From the given pair of words, select the one that carries the same relations as- Suitable : Inept (a) Misfortune : Mishap (b) Profinet : Create (c) Construct : Create (d) Trouble : Torment 11. From the given option of words, select the one that carries the same relations as- Suitable : Inept (a) Cautious : Negligent (b) Prohibit : Forbid (c) Refined : Elegant 	riple
 (a) Intelligent (b) Energetic (c) Modest (d) Industrious From the options given below, select the word which is similar in meaning to - 'Land' (a) Resident (b) Redundant (c) Appreciate (d) Simplify From the given pair of words, select the one that carries the same relations as- Lazy : Listless (a) Affection : Aversion (b) Dusk : Dawn (c) Foolish : Fatuous (d) Brainy : Barmy From the given pair of words, select the one that carries the same relations as- Suitable : Inept (a) Misfortune : Mishap (b) Profinet : Create (c) Construct : Create (d) Trouble : Torment 11. From the given option of words, select the one that carries the same relations as- Suitable : Inept (a) Cautious : Negligent (b) Prohibit : Forbid (c) Refined : Elegant 	r - 6 : Vocabulary
 7. From the options given below, select the word which means the same as –	ions, select the word that correctly
 7. From the options given below, select the word which means the same as –	
 (a) Drawer (b) Tether (c) Drive (d) Type (e) Drive (f) Tether (f) Type (g) Drawer (g) Drawer (h) Tether (h) Type (h) Pype (h) Pyp	
 (a) Drawer (b) Tether (c) Drive (d) Type (e) Creditor (f) Type (f) Type (g) Resident (h) Redundant (c) Appreciate (d) Simplify (e) Appreciate (f) Simplify (f) From the given pair of words, select the one that carries the same relations as- (f) Lazy : Listless (g) Affection : Aversion (h) Dusk : Dawn (c) Foolish : Fatuous (d) Brainy : Barmy (e) Construct : Create (f) Trouble : Torment (f) Construct : Create (g) Construct : Create (h) Trouble : Torment (c) Construct : Create (d) Trouble : Torment (e) Construct : Create (f) Trouble : Torment (f) Commution (g) Cautious : Negligent (h) Prohibit : Forbid (c) Refined : Elegant 	(b) Bankrupt
 (c) Drive (d) Type 8. From the options given below, select the word which is similar in meaning to - 'Land' (a) Resident (b) Redundant (c) Appreciate (d) Simplify 9. From the given pair of words, select the one that carries the same relations as-Lazy : Listless (a) Affection : Aversion (b) Dusk : Dawn (c) Foolish : Fatuous (d) Brainy : Barmy 10. From the given pair of words, select the one that carries the same relations as-Suitable : Inept (a) Misfortune : Mishap (b) Profane : Pure (c) Construct : Create (d) Trouble : Torment 11. From the given pair of words, select the one that carries the same relations as-Suitable : Inept (a) Construct : Create (d) Trouble : Torment 12. From the given option of words, select the one that carries the same relations as-Suitable : Inept (a) Construct : Create (d) Trouble : Torment 13. From the given option of words, select the one that carries the same relations as-Suitable : Inept (b) Prohibit : Forbid (c) Refined : Elegant 	(d) Cashier
 8. From the options given below, select the word which is similar in meaning to - 'Land' (a) Resident (b) Redundant (c) Appreciate (d) Simplify 9. From the given pair of words, select the one that carries the same relations as-Lazy : Listless (a) Affection : Aversion (b) Dusk : Dawn (c) Foolish : Fatuous (d) Brainy : Barmy 10. From the given pair of words, select the one that carries the same relations as-Suitable : Inept (a) Misfortune : Mishap (b) Profane : Pure (c) Construct : Create (d) Trouble : Torment 11. From the given pair of words, select the one that carries the same relations as-Shriek : Whisper (a) Cautious : Negligent (b) Prohibit : Forbid (c) Refined : Elegant 	ions, select the word that correctly
 similar in meaning to - 'Land' (a) Resident (b) Redundant (c) Appreciate (d) Simplify 9. From the given pair of words, select the one that carries the same relations as- Lazy : Listless (a) Affection : Aversion (b) Dusk : Dawn (c) Foolish : Fatuous (d) Brainy : Barmy 10. From the given pair of words, select the one that carries the same relations as- Suitable : Inept (a) Misfortune : Mishap (b) Profane : Pure (c) Construct : Create (d) Trouble : Torment 11. From the given pair of words, select the one that carries the same relations as- Shriek : Whisper (a) Cautious : Negligent (b) Prohibit : Forbid (c) Refined : Elegant 	ession-
 (a) Resident (b) Redundant (c) Appreciate (d) Simplify (e) Cotogenarian (f) Octogenarian (f) Octogenarian (g) From the given pair of words, select the one that carries the same relations as- Suitable : Inept (h) Misfortune : Mishap (c) Construct : Create (d) Trouble : Torment (e) Construct : Create (f) Trouble : Torment (f) From the given pair of words, select the one that carries the same relations as- Suitable : Inept (g) Construct : Create (h) Trouble : Torment (c) Construct : Create (d) Trouble : Torment (e) Construct : Create (f) Trouble : Torment (f) From the given pair of words, select the one that carries the same relations as- Shriek : Whisper (g) Refined : Elegant (h) Prohibit : Forbid (c) Refined : Elegant 	years old"
 (c) Appreciate (d) Simplify 9. From the given pair of words, select the one that carries the same relations as- Lazy : Listless (a) Affection : Aversion (b) Dusk : Dawn (c) Foolish : Fatuous (d) Brainy : Barmy 10. From the given pair of words, select the one that carries the same relations as- Suitable : Inept (a) Misfortune : Mishap (b) Profane : Pure (c) Construct : Create (d) Trouble : Torment 11. From the given pair of words, select the one that carries the same relations as- Suitable : Inept (a) Construct : Create (d) Trouble : Torment 11. From the given pair of words, select the one that carries the same relations as- Shriek : Whisper (a) Cautious : Negligent (b) Prohibit : Forbid (c) Refined : Elegant 	n (b) Septuagemarirm
 9. From the given pair of words, select the one that carries the same relations as-Lazy : Listless (a) Affection : Aversion (b) Dusk : Dawn (c) Foolish : Fatuous (d) Brainy : Barmy 10. From the given pair of words, select the one that carries the same relations as-Suitable : Inept (a) Misfortune : Mishap (b) Profane : Pure (c) Construct : Create (d) Trouble : Torment 11. From the given pair of words, select the one that carries the same relations as-Suitable : Inept (a) Construct : Create (b) Profine : Pure (c) Construct : Create (d) Trouble : Torment 5. From the given optice (a) Commution (b) Profine : Pure (c) Construct : Create (d) Trouble : Torment 5. From the given optice (a) Commution (c) Commution (c) Refined : Elegant 	(d) Superannuation
 the same relations as- Lazy : Listless (a) Affection : Aversion (b) Dusk : Dawn (c) Foolish : Fatuous (d) Brainy : Barmy 10. From the given pair of words, select the one that carries the same relations as- Suitable : Inept (a) Misfortune : Mishap (b) Profane : Pure (c) Construct : Create (d) Trouble : Torment 11. From the given pair of words, select the one that carries the same relations as- Shriek : Whisper (a) Cautious : Negligent (b) Prohibit : Forbid (c) Refined : Elegant substitutes the exprese "Event that serves a (a) Epilogue (c) Post-Script 4. From the given option substitutes the exprese "Happening once in (a) Bicentennial (c) Annual From the given option (a) Commution (b) Prohibit : Forbid (c) Refined : Elegant 	ions, select the word that correctly
 (a) Affection : Aversion (b) Dusk : Dawn (c) Foolish : Fatuous (d) Brainy : Barmy 10. From the given pair of words, select the one that carries the same relations as-Suitable : Inept (a) Misfortune : Mishap (b) Profane : Pure (c) Construct : Create (d) Trouble : Torment 11. From the given pair of words, select the one that carries the same relations as-Shriek : Whisper (a) Cautious : Negligent (b) Prohibit : Forbid (c) Refined : Elegant 	
 (a) Affection Precision (b) Busk Burny (c) Foolish : Fatuous (d) Brainy : Barmy 10. From the given pair of words, select the one that carries the same relations as-Suitable : Inept (a) Misfortune : Mishap (b) Profane : Pure (c) Construct : Create (d) Trouble : Torment 11. From the given pair of words, select the one that carries the same relations as-Shriek : Whisper (a) Cautious : Negligent (b) Prohibit : Forbid (c) Refined : Elegant (d) Brainy : Barmy (e) Post-Script 4. From the given optic substitutes the expression of the same relations as-Shriek : Whisper (f) Prohibit : Forbid (g) Refined : Elegant (h) Prohibit : Forbid <l< td=""><td></td></l<>	
 (c) From the given pair of words, select the one that carries the same relations as-Suitable : Inept (a) Misfortune : Mishap (b) Profane : Pure (c) Construct : Create (d) Trouble : Torment 11. From the given pair of words, select the one that carries the same relations as-Shriek : Whisper (a) Cautious : Negligent (b) Prohibit : Forbid (c) Refined : Elegant 	(b) Prologue
 10. From the given pair of words, select the one that carries substitutes the expression of the same relations as- 11. From the given pair of words, select the one that carries the same relations as- 11. From the given pair of words, select the one that carries the same relations as- 11. From the given pair of words, select the one that carries the same relations as- 12. Shriek : Whisper (a) Cautious : Negligent (b) Prohibit : Forbid (c) Refined : Elegant (c) Funarery 	(d) Summary
Suitable : Inept"Happening once in(a) Misfortune : Mishap(b) Profane : Pure(a) Bicentennial(c) Construct : Create(d) Trouble : Torment(c) Annual11. From the given pair of words, select the one that carries the same relations as- Shriek : Whisper (a) Cautious : Negligent (b) Prohibit : Forbid (c) Refined : Elegant5. From the given option (c) Funarery(c) Refined : Elegant6. From the given option (c) Funarery	ons, select the word that will correctly
 (a) Misfortune : Mishap (b) Profane : Pure (c) Construct : Create (d) Trouble : Torment 11. From the given pair of words, select the one that carries the same relations as- Shriek : Whisper (a) Cautious : Negligent (b) Prohibit : Forbid (c) Refined : Elegant 	
 (a) Withfortune : Within (b) Frontance : Funce (b) From the given pair of words, select the one that carries (c) Construct : Create (d) Trouble : Torment (c) Annual (d) Trouble : Torment (e) Annual (f) From the given option (f) Commution (g) Commution (h) Commution (h) Prohibit : Forbid (h) From the given option (h) Prohibit : Forbid (h) Funerary (h) Funerary (h) Funerary (h) Funerary (h) Funerary 	-
 11. From the given pair of words, select the one that carries the same relations as- Shriek : Whisper (a) Cautious : Negligent (b) Prohibit : Forbid (c) Refined : Elegant (d) Trouble : Tomhent 5. From the given option (a) Commution (b) Prohibit : Forbid (c) Refined : Elegant 	(b) Centennial
11. From the given pair of words, select the one that carriesthe same relations as-Shriek : Whisper(a) Cautious : Negligent(b) Prohibit : Forbid(c) Refined : Elegant(c) Funarery	(d) Biennial
Shriek : Whisper(c) Commotion(a) Cautious : Negligent6. From the given option(b) Prohibit : Forbid(a) Funerary(c) Refined : Elegant(c) Funarery	ons, select the rightly spelt word
 (a) Cautious : Negligent (b) Prohibit : Forbid (c) Refined : Elegant (d) Funerary (e) Funarery 	(b) Comotion
(b) Prohibit : Forbid(a) Funerary(c) Refined : Elegant(c) Funarery	(d) Kommotion
(c) Refined : Elegant (c) Funarery	ons, select the rightly spelt word.
	(b) Funrery
	(d) Funurary
	ons, select the rightly spelt word.
12. From the given pair of words, select the one that carries (a) Arckeology	(b) Archiology
the same relations as- (c) Archaeology	(d) Aerchaology
	ons, select the rightly spelt word.
(a) Primitive : Ancient (a) Rasseraction	(b) Resurrection
(b) Eagerness : Insensitivity (c) Reereksion	(d) Ressurektion

Hints & Explanations

Chapter - 1 : Reading Comprehension

- 1. (c) Step 1: Read the passage once to remember the central idea and key words of each paragraph.
- (a) The answer of this question doesn't lie in the text. We have to use our common sense and the understanding of the passage to answer this.
- (d) The answer of this question doesn't lie in the text. We have to use our common sense and the understanding of the passage to answer this.
- 4. (d) The answer lies in the first sentence of the third paragraph.
- 5. (b) The answer lies in the last paragraph.
- 6. (c) Elimination method can save a lot of time here. Step 1: Let's try to match fragment A with the fragments In the List II. A matches with IV. Step 2: Look at the option/options which has/have A matching with IV. A, C and D have that. Step 3: Let's see if B matches with I or II so that we can eliminate one option from A, C and D. B matches with I. A is eliminated. Step 4: Let's see if fragment C matches with II or II to reach the final answer. C matches II. D is eliminated. So, the answer is C.
- 7. (a) Step 1: Read the passage once to remember the central idea and key words of each paragraph. The answer lies in the first sentence of the paragraph.
- 8. (b) The answer lies in the second sentence of the first paragraph.
- 9. (b) The answer isn't directly mentioned in the text but it needs to be deduced from the second paragraph.
- 10. (a) The answer is not directly mentioned in the text but needs to be deduced from the whole passage. The passage is full of examples of people who went to great extent to feel happy and content in life and we need to learn the art of living from these people. Hence the answer is A.
- 11. (c) The answer lies in the second sentence of the first paragraph.
- 12. (d) Elimination method will greatly save our time here. Step 1: Let's try to match fragment A with the fragments in List II. A matches with Il. Step 2: Let's see which option/options has/have A matching with 1. There is only one: D. We got our answer.
- (b) Step 1: Read the passage once to remember central idea and key words.

The answer lies in the second sentence.

- 14. (d) We can deduce this after reading the passage Also, the same is directly mentioned in the 10th of the passage.
- 15. (d) Answer lies between the 15th and 17th line of passage.
- 16. (a) The answer isn't directly mentioned. But it can be easily deduced from the 19th line of the passage
- 17. (c) The answer lies in the 20th line.
- 18. (a) Elimination method can save a lot of time here. Step 1: Let's try to match fragment A with the fragments in List II. A matches with II. Step 2: Let's see which option/options has/have A matching with II. A, B and D have that. Step 3: Now let's see if fragment B matches with I or III to eliminate more options. B matches with . So the answer is A.
 10. (a) Here recently which is incrimented is given hyperparate.
- (c) Here, ray, which is inanimate, is given human attributes, like, dancing. Hence it is an example of Personification.
- 20. (a) Time has been compared to a hand and this comparison has been clearly stated. Hence, it is an example of Simile.
- 21. (d) "Faith" and "unfaithful" talk about contrasting qualities, but they have been placed side by side in the sentence Hence it is an example of Oxymoron.
- 22. (c) Here three words beginning with same /f/ sound have been put together for poetic effect. It is an example of Alliteration.

Chapter - 2 : Verbal Ability

- 1. (d) Usage: He threw dust in our eyes by pretending to be a jeweller and then disappeared with the diamonds.
- (a) Usage: To call a spade a spade, he's crook. It means to speak directly & frankly.
- (c) When someone sheds crocodile tears s/he pretends to be sad.

Eg. Diksha said, "Don't shed crocodile tears, Shamik You are insulting my ailing mother."

4. (c) Pratyush realised that he had been taken for a ride a long time afterUs had last a last of manage

He had lost a lot of money.

Chapter - 3 : Rearranging the Parts

 (b) Step 1: Let's try to arrange the sentence according to the options. Options A and C are wrong because the predicate fragment "the number of villages in each state' will be placed before the fragment having the subject. The researcher collected information on". Option B is wrong because the non- finite clause "to be covered by national drinking water mission" cannot modify the noun phrase "the researcher". Option B is correct.

Correct sequence: The researcher collected information on the number of villages in each state which are identified as problem villages to be covered by national drinking water mission.

- (d) Let's arrange the sentence according to the options. Option A is wrong because children cannot be made fundamental right. Option B is wrong because a statement cannot start with an auxiliary verb "would" Option C wrong as it makes "children' the subject of the verb phrase "has announced")error of subject-verb agreement). The correct option D.
- (c) Let's arrange the sentence according to the options. Option A is wrong because if we put fragment A before fragment B her will be no contrasting information to use "but" makes no sense. Option C is wrong because the subject of the verb "consists" is missing. The correct option is C.

Civilization in the real sense of term consists not in the multiplication but in the deliberate and voluntary reduction of wants.

The sentence has one clause defining what civilization means with the usage of a correlative conjunction "not...but"

4. (b) Step 1: Let's arrange the sentence according to the options. "

Option A is wrong because "for announcements" is a non-finite clause and if we put it before the sentence fragment D it will be unclear what the subject of "were" is. Option C is wrong because why the fact of him being reputed is in conflict (the conjunction "although bring the sense of conflict here) with the fact of his statement being ambiguous in unclear. Option D is wrong because the non-finite clause for making ...announcements' is the justification of his reputation and this clause cannot be separated from "although he is reputed" Option B is correct.

Correct Sequence : His statements today were very ambiguous although he is reputed for making very candid announcements.

Chapter - 5 : Synonyms and Antonyms

- 1. (a) Antonyms of Conceal are reveal, expose.
- 2. (d) Culmination means completion, end up.
- 3. (a) "Affluent' is a person who has a lot of money. Hence, poor is its antonym.

- 4. (a) "Excruciating" means "extremely painful" So, mild is correct answer.
- (c) "Impudence" too has similar meaning. It means "the quality of not respecting someone" Aversion means : hatred & antipathy
- (d) "Diligent" is someone who is very careful and hard-working. The word "industries" has come from "industry" which means "the quality of working hard".
- (b) We, who connect to the internet on their PC by connecting it to a phone, are familiar with the term "Bluetooth tethering". Here "tethering" means "to tie" (not literally, but figuratively) devices in a way that they can share data.
- 8. (c)
- (c) Lazy is someone who doesn't want to work. "Listless" has similar meaning. So, these words are synonymous. In the options, except C, the words are antonymous.
- 10. (b) Inept is someone who is not skilful. Hence, "inept" and "suitable" have no similarity in meaning. "Profane" is that kind of language which one uses to disrespect someone. "Pure" is not at all similar in meaning. In A, C and D the words have similar ,meanings.
- 11. (a) "Shriek" (means "to shout") and "whisper" are almost opposite in meaning. In option A the words too have dissimilar meanings. In B, C and D the words have similar meanings.
- 12. (b) Protagonist is someone who supports an idea and antagonist is someone who strongly opposes an idea. Hence the words are antonymous. The word pair in B has similar relation. In A, C and D the words are synonymous.

Chapter - 6 : Vocabulary

- 1. (b) If we do not know the exact substitutive word, we can read all the options, find out the familiar words and eliminate the wrong ones to reach correct answer.
- 2. (c) octogenarian(n) means a person aged between 80 to 89 years.

"Octo" (which means "eight" is a common prefix used in English words like 'Octopus"

- 3. (b) A piece of writing or a speech that introduces a play format.
- 4. (b) Centennial means relating to a hundreath anniversary.
- (c) Often writing the word helps us recall the speeling. "Commotion" means "a sudden short period of noise, confusion or excited movement".

Usage: His arrival caused a lot of commotion in the office.

 (a) "Funerary" is the adjective of "Funeral" which means " the ceremonial act done when a person dies".

Eg. Jishan's uncle has died and he needs money for his funerary expenditure.

- (c) "Archaeology" is written as "archaeology" in US. Archaeology is the study of human past using the material remains.
- 8. (b) In the Christian religion, the Resurrection is Jesus Christ's return to life on the third day after his death.



6

(Held on 18 Aug. 2022)

Chapter - 1 : Reading Comprehension

DIRECTIONS (Q. 1-6): *Read carefully the following passage and then answer the questions given below:*

Passage:

YEVGRAF IVANOVITCH SHIRYAEV, a small farmer, whose father, a parish priest, now deceased, had received a gift of three hundred acres of land from Madame Kuvshinikov, a general's window, was standing in a corner before a copper washingstand, washing his hands. As usual, his looked anxious and ill-humoured, and his beard was uncombed.

"What weather!" he said. "It is not laid upon us. It's raining again!"

He grumbled on, while his family sat waiting at table for him to have finished washing his hands before beginning dinner. Fedosya Semyonova, his wife, his son Pyotr, a student, his eldest daughter Varvaram and three small boys, has been sitting waiting a long time. The boys – Kolka, Vanka and Arhipka – grubby, snub-nosed little fellows with chubby faces and tousled hair that wanted cutting, moved their chairs impatiently, while their elders sat without stirring and apparently did not care whether they ate their dinner or waited...

- 1. From the passage, it may be assumed that the time of the day when the incident is described is:
 - (a) Early morning before the rise of the Sun
 - (b) The Sun had set and it was late evening
 - (c) The Sun is overhead and the day time is near noon lunch time
 - (d) Early evening time for family tea
- 2. Choose the option which is correct according to the passage.

Yevgraf Ivanovitch Shiryaev's fathers was____

- (a) A farmer and now is on the move
- (b) Abanker earlier and on retirement
- (c) A farmer earlier and now educated the fellow farmers on scientific farming
- (d) A parish priest
- 3. The General's widow huge gifted a hug land of 3 hundred acres
 - (a) Y.I Shryaev
 - (b) The late wife of Y.I. Shiryaev
 - (c) To the unborn son of Y.I. Shryaev
 - (d) The parish priest who has died
- 4. It appears from the passage that the character of Yevgrab Ivanovitch Shiryaev was: (Choose the correct answer from option given below)

- (a) Very Friendly, jovial and attractive
- (b) Aristocratic, disdainful and aloof
- (c) Sad, morose, timid but cunning
- (d) Grumpy and complaining
- 5. From the given option choose the one which is correct according to the passage.

The family described in the passage is a:

- (a) Small time agrarian family
- (b) Small trader's family
- (c) Highly educated scholarly family
- (d) Aristocratic and noble
- Match List-I with List-II
 - List-I
 - a. Yevgraf Ivanovitch I. The boys of Ivanovitch Shiryaev family

List-II

- b. Madame Kuvshinnikov II. A General's widow General's wife
- c. Fedosya Semynovna III. Yevgraf Ivanovitch's wife
- d. Kolka, Vanka, and IV. Son of Parish priest Arhipka

Choose the correct answer from the options given below:

- (a) a III, b II, c I, d IV
- (b) a IV, b III, c II, d I
- (c) a IV, b II, c III, d I
- (d) a I, b II, c III, d IV

DIRECTIONS (Q. 7-12): *Read carefully the following passage and then answer the questions given below:*

Passage:

The Hindu, English-language daily newspaper published in Chennai (Madras), is generally regarded as one of India's most influential dailies.

Established in 1878 as a weekly. The Hindu became a daily in 1889. While India was under British Rule, the paper spoke out for independence – but in a moderate vein. After India achieved independence in 1947, The Hindu built a network of foreign bureaus while extending its coverage of India.

The Hindu is distinguished for its comprehensive coverage of national and international political news and for its emphasis on accuracy and balanced coverage. Although it is published in a provincial capital. The Hindu's reportage and editorials are read carefully and taken seriously in the national capital. At the beginning of the 21st century, its daily circulation exceeded 900,000. The newspaper's parent company, Hindu Group Publications, also publishes the Hindu Business Line, a daily business paper, and popular magazines such as Frontline and Sports Star.

2022-**10**

CUET English Language Solved Paper-2022

- 7. The Hindu is a...
 - (a) Daily newspaper published in China
 - (b) Old newspaper published in India
 - (c) Hindi language newspaper
 - (d) English language daily newspaper, published in Chennai
- 8. Good media is media that is free, fair and uninfluenced by the Government. The Hindu according to the passage will qualify as a good newspaper because:
 - (a) It had successfully built a network of Indian bureaus
 - (b) Its daily circulation had crossed only 2 lakh at the beginning of the 21st century
 - (c) It spoke for the Indian Independence when Britishers were ruling over India.
 - (d) It was influenced by the power and glamour of Europe
- 9. After reading the passage, it becomes obvious that, for a newspaper to become popular, it has to be free, and gather information from all over. For this it is important for the agency to build a
 - (a) Network of computers
 - (b) Network of Village Panchayat
 - (c) Network of national and international bureaus
 - (d) Network of powerful politicians and businessmen
- 10. When did "The Hindu" become a daily?
- From the given options, choose the one which is correct according to the passage:

(a)	1878	(b)	1889
(c)	1989	(d)	1949

- 11. Select the Parent company of the daily newspaper "The Hindu" from the following given options:
 - (a) Indian Business Line
 - (b) Frontline and Sports Star
 - (c) Hindu Group Publications
 - (d) The Group of Publications, India
- 12. Match list I with list II

List I List II a. In 1878 I. The Hindu was established as a weekly b. In Colonial India II. The Hindu spoke of Indian Independence III. Built a network of foreign c. The Hindu bureaus while still spreading its national coverage. d. 900,000 IV. Daily circulation of The Hindu at the beginning of the 21st century Choose the correct answer from the option given below : (a) a-IV, b-III, c-I, d-II (b) a-I, b-II, c-III, d-IV (c) a-II, b-III, c-IV, d-I (d) a-IV, b-III, c-II, d-I

DIRECTIONS (Q. 13-18): Read carefully the following passage and then answer the questions given below:

Passage:

Karnad has gone significantly back to Indian tradition and culture to write his plays. He has recreated the rich and dynamic picture of Indian society, culture and its people. He often takes a theme, a historical event of Indian history and present it in a modernized way. Majority of his plays employ narratives of myths, history and folklore to evoke an ancient or pre-modern era in the image of present. He has also adopted the oral tale of the people and present it in myths and folk forms in his plays. Thus, he creates a synthesis between the ancient and the modern to serve his purpose of using the past to illuminate the present. Most of the playwrights in India have either written in such a traditional manner that it has lost relevance to their urban existence, or they have written in such an urbanized manner that it lost its relevance to the traditional part of personality. In this regard, Karnad comments "we keep acerbating between the traditional and the modern, perhaps we would not hit upon a form which could balance both." He attempts to balance both in his plays. He does not take myths in their entirety, but he takes them only in parts that are useful to him and the rest he supplements with his imagination. Basically, he has given a new interpretation to the historical, oral and mythical tales.

- 13. Match list I with list II
 - List I a. Karnad is an b. Oral tales of India an Karnad.
- List II I. Indian playwright
- b. Oral tales of India are II. Wonderfully dramatized by
- c. Karnad's plays and III. Given a new drama interpretation
- drama interpretation to the historical, mythical and oral tales and stories d. The uncanny ability IV. His capability to remake
 - IV. His capability to remake the past in the image of the present

Choose the correct answer from the option given below : (a) a-II, b-IV, c-III, d-I

(b) a-III, b-IV, c-I, d-II

of Karnad is

- (0) a-iii, 0-iv, c-i, d-ii
- (c) a-I, b-II, c-III, d-IV
- (d) a-IV, b-I, c-II, d-III
- 14. From the given options, select the option that is correct according to the passage:
 - (a) Most of the Indian playwrights have failed to bring out the relevance of our past, our culture and tradition to our current or urban life and audience.
 - (b) Most of the playwrights are only concerned with science.
 - (c) Most of the playwrights in India are concerned with the problems of village panchayats.
 - (d) Most of the playwrights in India are illiterate and ignorant.

- 15. From the passage we realize that Karnad explores the following in his themes.
 - (a) Events of Asian History
 - (b) Events of British History
 - (c) Only folklores from Maharashtra and Goa.
 - (d) Indian tradition, culture, milestone historical events and folk tales of our country.
- 16. From the options, select the one which is true according to the passage:
 - (a) Karnad as a playwright often uses events from Indian history and presents them in a modernized manner that is suitable for the viewers and theatre goers of our times.
 - (b) Karnad tries to justify India's ignorance and superstitions as just and correct.
 - (c) Karnad promotes gender biased culture.
 - (d) Karnad depicts India as a backward looking gloomy country.
- 17. Karnad attempts to balance both.. Here, 'both' signifies: (Identify the option that is correct according to the passage)
 - (a) Plays and poetry of the world
 - (b) History and freedom struggle of India and South Africa
 - (c) The traditional and the modern
 - (d) War and Peace

passage and fill in the blanks)

- (a) Does not use myths in their entirety but uses them artfully to suit his modern themes that are apt for out times.
- (b) Loves stories from Irish folktales.
- (c) Loves to discuss political blunders of ancient India.
- (d) Compares policies of the ancient and the modern world.
- From the given options, select the Figure of Speech (Poetic Device) used in the expression:

A big black bug bit a big black dog

- (a) Simile (b) Metaphor
- (c) Alliteration (d) Oxymoron
- 20. From the given options, select the Figure of Speech (Poetic Device) used in the expression:
 - Dead wings carried like a paper kite
 - (a) Personification (b) Metaphor
 - (c) Simile (d) Pun
- 21. From the given options, select the Figure of Speech (Poetic Device) used in the expression:
 - The lightning, danced across the sky
 - (a) Oxymoron (b) Personification
 - (c) Simile (d) Pun

- 22. From the given options, select the Figure of Speech (Poetic Device) used in the expression.
 - The cunning saint cheated the devotees
 - (a) Pun (b) Personification
 - (c) Simile (d) Oxymoron

Chapter - 2 : Verbal Ability

- 1. From the given options select the one that rightly explains the given expression:
 - A red letter day
 - (a) When the sun looks red
 - (b) Hectic and boring day
 - (c) Significant and special day
 - (d) Holiday
- 2. From the given options select the one that rightly explains the given expression:
 - A snake in the grass
 - (a) A jealous (b) A lazy person
 - (c) A hungry person (d) A hidden enemy
 - From the given options select the one that rightly explains the given expression:
 - To be above board
 - (a) To have a good height
 - (b) To have a big black board
 - (c) To be honest in any business deal
 - (d) To become boastful
- 4. From the given options select the one that rightly explains the given expression:
 - To talk one's head off
 - (a) To scream and shout
 - (b) To whisper
 - (c) To talk excessively
 - (d) To talk to one's own self

Chapter - 3 : Rearranging the Parts

- 1. Re-arrange the given jumbled groups of words to make a meaningful sentence
 - A. The robbers when
 - B. They were in the lonely place
 - C. The police come upon
 - D. Dividing their booty
 - (a) D, B, C, A (b) B, C, A, D
 - (c) C, A, B, D (d) D, C, B, A
- 2. Rearrange the jumbled groups of words to make a meaningful sentence
 - A. On the tools you had been taught
 - B. The problem you face become more constructured
 - C. In management as you rise higher
 - D. And you can't afford to fall back

(a) B, A, C, D (b) C, A, D	. B
----------------------------	-----

(c) C, B, D, A (d) A, B, C, D

2022-**12**

CUET English Language Solved Paper-2022

				<u> </u>	•
3.	Rearrange the jumbled groups of words to make a meaningful sentence A. The spirit of residents	6.	From the given options in meaning to the given 'Listless	,	ne one which is opposit
	B. Could dampen		(a) Agile	(b)	Lazy
	C. Nor the subsequent fire		(c) Spiritual		Moisture
	D. Neither the earthquake	7.	From the given options	~ /	
	Choose the correct answer from the options given below:	1.	in meaning to the given		te one which is opposit
	(a) D, B, C, A (b) D, C, B, A		Modest		Armagant
	(c) A, B, D, C (d) A, D, A, B, E		(a) Humble		Arrogant
·.	Rearrange the jumbled groups of words to make a		(c) Exterminate	. ,	Reserved
	meaningful sentence A. Take interest in the affairs	8.	From the given options in meaning to the given		ne one which is opposit
	B. Of the company is not correct		Arduous		
	C. Investor does not understand or		(a) Different		Liquid
	D. the presumption that the average		(c) Easy		Beautiful
	Choose the correct answer from the options given below:	9.	From the given options	s select the	e one which is similar i
	(a) D, A, C, B (b) D, C, A, B		meaning to the given		
	(c) D, B, A, C (d) C, A, B, D		WARRIOR		a 11
	Chapter - 5 : Synonyms and Antonyms		(a) Soldier		Sailor
			(c) Pirate		Spy
	From the given options, select the one that carried the same relation as:	10.	From the given options meaning to the given w		e one which is similar
	Subsequent : Prior		HARBINGER	(1-)	II. at
	(a) Durable : Fragile		(a) Postman	` '	Host
	(b) Pristine : Unspoiled		(c) Forerunner	$\prod (d)$	
	(c) Remittance : Payment	11.	From the given options		e one which is similar
	(d) Rekindle: Reawaken		meaning to the given w TIMID	vora:	
	From the given options select the one that carries same		(a) Angry	(b)	Beautiful
	relation as		(c) Medium		Meek
	Relagate : Promote	12.	From the given options		
	 (a) Fright : Dread (b) Apprehension : Confidence 	n	meaning to the given w ABUNDANT		
	(c) Perilous : Risky		(a) Inexpensive	(b)	Plenty
	(d) Delicious : Tasty		(c) Insufficient		Daring
•	From the given options select the one that carries same	_	~ /		<u> </u>
	relation as Manufacture : Produce		Chapter -	6 : Vocal	bulary
	(a) Competence : Capability(b) Generous : Greedy	1.	From the given options substitute the given exp	pression:	-
	(c) Frank : Shy		A nursery where childre	en are care	ed for while their paren
	(d) Feeble : Strong		are at work	(1)	Creates
	C C		(a) Home		Creche
	From the given options select the one that carries same relation as	-	(c) School		Shelter
	Severe : Harsh	2.	From the given options substitute the given exp	pression:	e one which can right
	(a) Conceal : Reveal (b) Companion : Comrade		An excessive desire to		
	(c) Deny : Accept (d) Blunt : Sharp		(a) Kleptomania		Hydrophobia
•	From the given options select the one word which is		(c) Anonymous		Synonymous
	opposite in meaning to the given word	3.	From the given options		e one which can right
	Elated		substitute the given exp		
	(a) Restful (b) Jubilant		One who is indifferent	to joy or	pain
	(c) Dejected (d) Harmonious			5 5	1

(a)	Stoic	(b)	Innocent
(c)	Tolerant	(d)	Intelligent

- 4. From the given options select the one which can rightly substitute the given expression:
 - Fear of confined places
 - (a) Acrolat (b) Athletics
 - (c) Claustrophobia (d) Algophobia
- 5. From the options given below, select the one with the correct spelling.
 - (a) Atmosphere (b) Atmosfear
 - (c) Atmostfear (d) Atmosphare

6. From the given options select the one which is spelt correctly (b) Hermoneeus

- (a) Hermonium
- (d) Harmonious (c) Harmonius
- 7. From the options give below, select the one with the correct spelling
 - (b) Deviation (a) Deeviation
 - (c) Divation (d) Diveeation
- From the options given below, select the one with the 8. correct spelling;
 - (a) Aerticulation (b) Artikulation
 - (c) Articulation (d) Articulasion



2022-13

Hints & Explanations

Chapter - 1 : Reading Comprehension

- (b) Read the passage once to remember the central idea and the key words of each paragraph. In the second paragraph it is mentioned that the family was waiting for Yevgra having finished washing his hands so that they could have dinner. Hence, we can assume that the time was night.
- 2. (d) In the 2nd sentence of the passages it is mentioned that Yevgarf's father was a parish priest.
- (d) In the first sentences of the passage, it is mentioned that Yevgarf's father, who was a parish priest, was gifted three hundred acres of land by the general's widow, Madame Kuvshinnikov.
- 4. (d) From the last sentence of the first paragraph and the first sentence of the second paragraph we can deduce that Yevgraf Was grumpy and complaining.
 "To grumble" means "to complain". He was complaining about the bad weather.
- 5. (a) From the Ist line of the passage, it can be easily deduced that the family was small time agrarian family.
- 6. (c) Elimination method will save a lot of time here. Step 1: Let's try to match fragment with the fragment in the List II. A matches with iv. Step. 2 Now let's find out the option/options which has/have A matching with IV. There are two : B and C. Step 3: Now let's see if B matches with III or II to eliminate one of the options. B matches II. Hence the answer is C.
- (d) Step 1: Read the passage once to remember the central idea and the key words of each paragraph. The answer of this question lies in the Ist line of the passage.
- 8. (c) In the second paragraph it says that The Hindu talked about Indian independence at the time of British rule which must have been difficult at that time but it shows The Hindu's dedication towards the true principles of a good media. Hence C is the answer.
- 9. (c) From the passage we can deduce that The Hindu is a free and popular newspaper agency and it gains information from all over the world. In the last sentence of the second paragraph it says that The Hindu has spread a network of national and international bureaus. Hence C is the answer.
- 10. (b) The answer is clearly mentioned in the second paragraph.
- 11. (c) The answer is clearly stated in the last paragraph.
- 12. (b) Here elimination method can save a lot of time.Step 1: Let's try to match fragment A with the fragments in list II. A matches with I.

Step 2: Let's see which option/options has/have A matching with I. It's only one B. Hence the answer is B.

- 13. (c) Step 1: Let's read the passage once to remember the central idea and the key words.
 Step 2: Let's try to match the fragment A with the fragments of list II. A matches with I.
 Step 3: Let's see which option/options has/have A matching with I. It's only one: C. Hence the answer is C.
- 14. (a) The answer lies in the 7th, 8th, 9th and 10th line of the passage.
- 15. (d) The answer lies in the first five lines of the passage.
- 16. (a) The answer lies in the sentence "Thuspresent in the 6th line of the passage.
- 17. (c) The pronoun "both" in this sentence refers to the two nouns. "the traditional" and "the modern" mentioned in the previous sentence "in this regard…both"
- 18. (a) The answer lies in the last three lines of the passage.
- 19. (c) The sound/b/has been repeated seven times in the sentence for poetic effect. This is an example of Alliteration.
- 20. (c) Dead wings have been compared to a paper kite and the comparison has been stated very clearly. It is an example of Simile.
- 21. (b) The inanimate object, lighting has been given attributes of a human bring, like, dancing. Hence it is an example of Personification.
- (d) A person is being described using two opposite qualities put together. "saint" and "cunning" (because we do not generally assume saints to be cunning. They are generally known as naive people). It is an example of Oxymoron.

Chapter - 2 : Verbal Ability

- 1. (c) Usage: The day I first set foot in Delhi will always be a red-letter day for me.
- (d) It means hidden enemy. My colleague said, 'Don't look at her smiling face. She can't be trusted. She is a snake in the grass".
- 3. (c) usage: Charul earned a good name in the company. Her financial dealings were always above board.
- (c) Usage: All I wanted was to watch the movie peacefully but the person besides me was always on her phone and she talked my head off.

Chapter - 3 : Rearranging the Parts

 (c) Step 1: Let's try to arrange the sentence according to the options. Option A is wrong because the nonfinite clause "dividing their booty" cannot meaningfully modify the pronoun "they". It will be a dangling modifier. Option B is wrong because to put the fragment C after fragment B we need a conjunction or a punctuation. Option D is wrong because it would erroneously mean the police were dividing the booty. The correct option is C

Sequence : The police came upon the robbers when they were in the lonely place dividing their booty.

2. (c) Step 1: Let's try to arrange the sentences according to the options. Option A is wrong because putting fragment A after fragment B doesn't crate any meaning ("constructer" means something which is obsolete). Option B is wrong because if we put fragment A after C it would mean that the sentence is talking about rising higher on tools which is again not meaningful. Option D is wrong because it would mean that the hypothetical person, "you" has been taught problems on the tools which is again not meaningful. The correct answer is option C.

Correct sequence: In management as you rise higher the problem you face become more constructed and you can't afford to fall back on the tools you had been thought.

3. (b) Step 1: Let's arrange the sentence according to the options. "Neither...nor" is a correlative conjunction which must be attached with either two similar clauses or two similar phrases or two similar words. As "could dampen" is the only verb phrases it must be common for both. "earthquake" and "fire". Hence the sentence must start with "neither...nor" making the "Neither the earthquake nor the subsequent fire" subject (two subjects joined by a conjunction) of the sentence.

Correct sequence: Neither the earthquake nor the subsequent fire could dampen the spirit of residents.

4. (b) Step 1: Let's try to arrange the sentence according to the options. Options A is wrong because it would be unclear what the adjective "average" is qualifying, because it definitely cannot qualify a verb "take" which comes after it. Option C is wrong because "average of the company" doesn't make any sense. Option D is wrong because if we put fragment D at the end what is "not correct" will remain unclear. Option B is correct.

The presumption that the average investor does not understand or take interest in the affairs of the company is not correct.

Chapter - 5 : Synonyms and Antonyms

 (a) The relation between the words in the given pair is that they are opposite in meaning. It's option A as "durable and "fragile" are opposite in meaning. The words in the other options are synonymous.

- (b) The relation between the words in the given pair is that they are opposite in meaning. Let's see which word pair in the options has similar relation. It's option B. because "apprehension" is antonymous to "confidence". The words in the other options are synonymous.
- (a) The relation between the words in the given pair is that they have similar meaning. It's option A. Because "competence" and "capability" have similar meaning. The words in the other options are antonymous.
- (b) The relation between the words in the given pair is that they are synonymous in meaning. It's option B. Because "comrade" and "companion" are synonymous. The words in the other options are antonymous.
- 5. (c) If we do not know the exact word which is opposite in meaning, we can look for the familiar words in the options and eliminate the wrong ones to reach the answer. "Elated" means being happy whereas "dejected" means being sad.
- 6. (a) "Listless" means being lazy whereas "agile" means being energetic.
- 7. (b) "Modest" means being humble whereas "arrogant" means being rude and unpleasantly proud.
- (c) "Arduous" is something which is very difficult to do. Hence "easy" is opposite in meaning.
- 9. (a) "Warrior" and "soldier" are synonymous.
- 10. (c) Harbinger:' someone or a thing that shows that something is going to happen soon Forerunner: something or someone that acts as an early and less advanced model for what will appear in the future, or a warning or sign of what is to follow.
- 11. (d) Timid: shy and nervous: without much confidence: easily frightened
- 12. (b) Abundant/Plenty: more than enough profuse, bountiful & prdiferate.

Chapter - 6 : Vocabulary

- (b) Creche: a place where young children are cared for during the day while their parents do something else, especially work, study or shop
- (a) Klepto- Formed from Greek kleptes "thief, a cheater," from kleptein "to steal, act secretly". Mania-"mental derangement characterized by excitement and delusion." From Late Latin mania "insanity, madness." from greek mania "madness, frenzy; enthusiasm, inspired frenzy; mad passion, fury".
- 3. (a) Stoic means one appartmently or professedly indifferent to/pleasure or pain.
- 4. (c) Claustrophobia means an extreme or irrational fear of confined places.
- 5. (a) Often writing the words helps us recall the spelling.
- 6. (d) Often writing the words helps us recall the spelling.
- 7. (b) Deviation means divergence, aberration, departure etc.
- (c) Articulation means: The formation of clear & distinct sounds in speech.

(Held on 22 Aug. 2022)

Chapter - 1 : Reading Comprehension

Read the passage carefully and answer the questions.

The world is running out of food. By 2050, the world population may cross 10 billion people and they may not have enough food for themselves. It is a prediction by an American socio-biologist that goes viral on social media now and then. Some websites now have count-down clocks ticking towards the big, bad hunger day. Scientist believe the earth cannot feed more than 10 billion people. We are already 7.7 billion and counting. There are nutritionists, socio-biologists, economists, agricultural and climate scientists trying to figure out how to stave off global hunger. This is not to sound alarmist. but it does point to the inevitability that future generations will face one day. So finally, everything boils down to food, not sovereignty, structure or superiority. One day the person who has two square meals a day will be the king or the queen. But how? When 10 billion of us inhabit the world, there will be little space left- what with all the sea erosions and glacier melts - to raise animals or crops. The animals would be the first to go as meat requires more energy to produce than any other food. If all the people were to become vegetarians, the food produced would be sufficient for not more than 10 billion people. And if you have the appetite and diet of the average American. it would not feed more than 2.5 billion people.

The problem is upon us already as we are told the world is fast losing the earth's topsoil that has the highest amount of organic matter and micro-organisms to help in germination. A third of the globe's topsoil is already gone. Along with a shortage of water, energy and land and growing demand from the population, all this adds up to a global food crisis. Over 80 million people in Africa and Asia. meanwhile, face famine and depend on food doles to survive. We cannot look to the forests to forage for food because only 30-odd per cent of the wild forest cover is still left on earth. And in 25 years, much seafood will disappear. There is only one solution. - Food Conservation. Today, a third of the global food is wasted because of bad storage, transportation, preparation and packaging, and sell-by date issues. Supermarkets sell large portions of packaged food for profit and much of it goes waste. Restaurants, to jack up prices, increase the portions of dishes, again leading to waste. In India, too, nearly 40 percent of food produced is wasted every year because of fragmented food systems and unsound supply chains. We also generate food waste in our homes. The Covid pandemic made us a bit more conscious of our food choices and reduced food waste. We must build on that and danistan Anlamlated maharina and all the channing a

1. Select the correct answer from the options given below to fill in the blank.

According to the passage, _____ will be a King or Queen one day.

- (a) someone superior in knowledge
- (b) someone with power
- (c) someone with high stature
- (d) someone who has sufficient food to feed himself/ herself

Select the correct answer from the options given below to fill in the blank.

Losing the earth's top soil is alarming as

- A. it has the highest amount of organic matter
- B. it has lot of water in it
- C. it has the highest amount of micro-organisms.
- D. it is not fertile
- E. it helps in germination

Choose the correct answer from the options given below:

- (a) A only (b) A and C only
- (c) A, C and E only (d) D only
- 3. Which of the following does not contribute to global food crisis?
 - (a) Losing earth's top soil
 - (b) Shortage of water, energy and land
 - (c) Growing demand from the population
 - (d) People becoming vegetarians
- 4. Select the correct answer from options given below to fill in the blank.

According to the passage, the only solution to tackle global food crisis is ______.

- (a) More production of food items
- (b) Import of food item
- (c) Conservation of food
- (d) Export of food item.

- 5. Select the correct answer from the options given below. What are the reasons behind the huge food waste in India, as suggested in the passage?
 - A. Higher food consumption
 - B. Food abundance
 - C. Fragmented food system
 - D. Calculated purchasing
 - E. Unsound supply chain
 - (a) A, B, C only
 - (b) C and E only
 - (c) C and D only
 - (d) A and E only
- 6. Select the correct answer from the options given below. What mindset change has been suggested by the author in the passage?
 - (a) From 'food scarcity' mode to 'food abundance'
 - (b) From 'food consumption' mode to 'food storage'
 - (c) From 'food abundance' mode to 'food security'
 - (d) From 'food packing' mode to 'food transportation' Passage:

Read the passage carefully and answer questions from given in the end.

Premchand, one of India's most highly acclaimed short-story writers, lived near Varanasi and wrote about the villages of eastern Uttar Pradesh during the Independence movement. While I was writing these stories. I met a journalist in Varanasi, and during what I thought was an informal conversation I mentioned that I was a great admirer of the legendary Munshi Premchand, although at the same time I made it clear that I could not aspire to his greatness. Within hours there was a story on the United News of India wire, which reaches the remotest comers of the country, saying, 'Mark Tully aims to be the modern Premchand.' That prompted an editorial in an august daily headlined 'Munshi Mark Tullyji.' Fortunately, the daily did say that I had 'confessed my limitations'. The editorial ended with the hope that 'Munshi Tullyji's modern decameron will mirror the emergence of new forces with their impact on traditional lifestyles and democracy itself.

I do not know whether the daily will judge these stories to live up to its expectations. but it is true to say that I also chose eastern Uttar Pradesh because I wanted to write stories about the impact on traditional village life of the changes taking place in India. I felt that too many changes had already taken place in western Uttar Pradesh. which has been heavily influenced by the prosperity and modernity of Delhi. Not enough change has taken place in Bihar to the east. In the villages and towns where I looked for my stories, I found the old ways still surviving but the modern coming in fast. 7. Select the correct answer from the options given below to fill in the blank.

The passage depicts that the narrator is a great admirer of

- (a) Mark Tully (b) Daily Newspaper
- (c) Uttar Pradesh (d) Premchand
- Select the correct answer from the options given below. Why did the narrator chose to write about the village in eastern Uttar Pradesh?
 - (a) He wanted to criticise the people of the place
 - (b) Munshi Mark Tully inspired him to go there
 - (c) He was greatly influenced by the prosperity and modernity of India
 - (d) He wanted to write stories about the impact of changing India on traditional village
- 9. Select the correct answer from the options given below to fill in the blank.

Premchand, one of India's most highly acclaimed short story writers, wrote about _____

- (a) the United News of India
- (b) the civilised community of New Delhi
- (c) the villages of eastern Uttar Pradesh
- (d) the rustic life of Western Uttar Pradesh
- 10. Select the correct answer from the options given below to fill in the blank.

The editorial of an august daily newspaper hoped that_____

- (a) Mark Tully will mirror the emergence of new forceswith their impact on traditional life style
- (b) some day he would be referred as Munshi Mark Tully
- (c) he would become a journalist in Varanasi
- (d) Premchand would confess his limitations
- 11. Select the correct answer options given below to fill in the blank.

Uttar Pradesh was slightly influenced by the _____

- (a) Independence movement
- (b) limitations of Mark Tully
- (c) traditional village life
- (d) prosperity and modernity of Delhi
- 12. Select the correct answer from the options given below. What is common between Mark Tully and Munshi Premchand ?
 - (a) Both of them were fond of reading United News
 - (b) Both of them confessed their limitations
 - (c) Both of them chose to write about eastern Uttar Pradesh
 - (d) Both shifted from Bihar to the West

Passage:

My grandmother, Krishtakka, never went to school so she could not read. Every Wednesday, the magazine would come and I would read the next episode of this story to her. During that time she would forget all her work and listen with the greatest concentration. Later, she could repeat the entire text by heart. My grandmother too never went to Kashi, and she identified herself with the novel's protagonist. So more than anybody else she was the one most interested in knowing what happened next in the story and used to insist that I read the serial out to her.

- 13. The grandmother could not read because
 - (a) she was lazy in reading
 - (b) she was a school drop-out
 - (c) she had never been to a school
 - (d) she was not interested in reading
- 14. Which of the following words does indicate the grand mother's state of mind during the story narrator session
 - (a) Disinterested
 - (b) Worried
 - (c) Absorbed
 - (d) Distracted
- 15. Which of the following word does not fit to the grandmother's attitude towards the novel's protagonist?
 - (a) Interested
 - (b) Sympathetic
 - (c) Empathetic
 - (d) Curious
- 16. What is the style of the given passage?
 - (a) Poetic
 - (b) Narrative
 - (c) Dramatic
 - (d) Reflexive

17. From the given concept, we infer that the grandmother was

- (a) Curious
- (b) Indifferent
- (c) Helpful
- (d) Compassionate
- 18. For story narration, the narrator chose
 - (a) Newspapers (b) Storybooks
 - (c) Magazines
- 19. Match list I with list II
 - List I (Expression)
 - A. His music was the light at the end of the tunnel
 - B. She is as innocent as an angel
- List II (Poetic Device) Simile I.

(d) Scriptures

Π Personification

blicatio

CUET English Language Solved Paper-2022 C. Be careful in the III. Metaphor playground, run slowly Morning dew sits IV. Oxymoron D. on the leaves quietly Choose the correct answer from the option given below: (a) A-III. B-I, C-IV, D-II (b) A-I. B-III, C-II, D-IV (c) A-IV. B- III, C-I, D-II (d) A-III, B- I, C-II, D-IV 20. Match list I with list II List I (Expression) List II (Poetic Device) A. His hair is as black as night. I. Metaphor B. David's dog drank daily water. II. Personification III. Simile C. She was the princess of the party. D. The leaves waved at the blue sky. **IV.** Alliteration Choose the correct answer from the option given below: (a) A-II, B- IV, C-III, D-I (b) A-II, B- I, C-IV, D-I (c) A-III. B- IV. C-I, D-II (d) A-I. B- III, C-II, D-IV 21. Match List I with List II List I (Expression) List II (Poetic Device) They are as different as Metaphor A. I. day and night. The computers at our Oxymoron B. II. school are old dinosaurs. C. Even if you are a wise III. Simile fool, you can show real potential. D. The land rejoiced when IV. Personification it was taken care of. Choose the correct answer from the option given below: (a) A-III, B- II, C-IV, D-I (b) A-III. B- I, C-II, D-IV (c) A-I. B- III, C-II, D-IV (d) A-III. B- I, C-IV, D-II 22. Match list I with list II List I (Expression) List II (Poetic Device) A. My love for you is I. Personification as deep as the ocean. B. The comedian was II. Metaphor seriously funny. C. His words cut deeper III. Oxymoron than a knife. The wind was howling IV. Simile D. in the cold winter night.

Choose the correct answer from the option given below:

- (a) A-II, B- IV, C-III, D-I
- (b) A-II, B- I, C-IV, D-III
- (c) A-I. B- II, C-III, D-IV
- (d) A-IV. B- III., C-II, D-I

Chapter - 2 : Verbal Ability

- Choose the suitable idiom/phrase for the expression. 'To 1. accept unpleasant consequences' (a) Make ends meet (b) Face the music (c) Blow off steam (d) A blessing in disguise 2. Match the idioms in List I with the meanings in List II List I List II A. See eye to eye I. Very happy B. On cloud nine II. Easy C. Once in a blue moon. III. To agree D. A piece of cake IV. Very rarely Choose the correct answer from the option given below: (a) A-II, B- IV, C-III, D-I (b) A-IV, B- III, C-I, D-II (c) A-I. B- III, C-II, D-IV (d) A-III. B- I. C-IV, D-II 3. Choose the correct meaning of the expression ."Add fuel to the fire" (a) To pour ghee into the fire (b) To fuel the tank (c) To make a bad situation worse (d) To make someone happy Match the idiom in List I with the meaning in L 4. List I List II A. Blue moon I. Go to sleep B. Cry wolf Rare event II. C. Cut to the chase III. Get to the point D. Hit the hay IV. Raise a false alarm Choose the correct answer from the options given below: (a) A-II, B- IV, C-III, D-I (b) A-II, B- III. C-IV. D-I (c) A-III. B- IV. C-II, D-I (d) A-I. B- II, C-IV, D-III Chapter - 3 : Rearranging the Parts
- 1. Rearrange the jumbled group of words to make a meaningful sentence.
 - A. use
 - B. make
 - C. of your time

- D. good
- E. you should
- Choose the correct answer from the options given below:
- (a) A, C, B, E. D (b) A. C. D. E. B
- (c) E. B. D. A. C (d) E. B. C, A. D
- 2. Rearrange the jumbled group of words to make a meaningful sentence.
 - A. clothing both
 - B. you
 - C. they have
 - D. warm and beautiful
 - E. given

Choose the correct answer from the options given below:

- (a) B. C. E. D. A (b) C. E. D. A. B
- (c) B. E. D. C. A (d) C, E, B. A. D
- 3. Rearrange the jumbled group of words to make a meaningful sentence.
 - A. reason to
 - B. given
 - C. distrust her
 - D. she hasn't
 - E. us any

Choose the correct answer from the options given below:

- (a) D. E. B. A. C (b) B. D. E. C. A
- (c) D. B. E. A. C (d) B. E, D. A. C
- Rearrange the jumbled group of words to make a meaningful sentence.
 - A. given out
 - B. the
 - C. at nine o'clock
 - D. papers were
 - E. examination

Choose the correct answer from the options given below:

- (a) E. D. B. A. C
- (b) E. B. D. A. C
- (c) B. E. D. C. A
- (d) B. E. D. A. C

Chapter - 4 : Choosing the Correct Word

1. Fill in the blank with appropriate word from the options given below:

'Botanists say that bonsai are _____ trees grown in a pot'

- (a) ornamentally
- (b) ornamentaly
- (c) ornamentals
- (d) ornamental

2022-**20**

CUET English Language Solved Paper-2022

 Fill in the blanks with appropriate prepositions from the options given below: 'Our plane stopped Mumbai the way to Iran.' (a) on, in (b) in on 	 (c) Tragedy (d) Terrific 6. Choose the word which is opposite in meaning to the word 'transparent' (a) Clear
(c) in. in(d) at, onFill in the blank with appropriate preposition from the options given below:	 (b) Lucid (c) Opaque (d) Translucent
 'Open the book page no 35' (a) on (b) at (c) to (d) with Fill in the blank with appropriate word from the options 	 7. Choose the word which is opposite in meaning to the underlined word: "Vegetables are plentiful source of vitamins." s (a) Rich (b) Sparse
given below:	(c) Opulent (d) Huge
'The digital era provides the opportunity to utilize data	•
to measure and monitor the impact of various	
initiatives.	A. Approached I. Neglect
(a) analytic (b) analytics	B. Alive II. Retreat
(c) analytical (d) analyticals	C. Attention III. Deceased D. Advance IV. Receded
Chapter - 5 : Synonyms and Antonyms	Choose the correct answer from the options given below
Chose the word which is nearest in meaning to the underlined	
word in the sentence:	(b) A-IV, B-III, C-I. D-II
"His predictions are based on some erroneous assumption."	
(a) Exact (b) Incorrect	(d) A-III. B- I. C-II, D-IV
(c) Logical (d) Confirmed	9. Select the option that shows the similar relation to the p
Choose the word with same or similar meaning to the	e given below:
underlined word:	Promise : Fulfill
"She is articulate in her conversation."	(a) Freedom: Defeat
 (a) Eloquent (b) Hesitant (c) Submissive (d) Insignificant (d) Insignificant 	(b) Confession : Crime(c) Law :Enforce(d) Win : Victory
List I List II	10. Out of the given options, choose the correct one:
A. Perpetual I. Examine with attention	Fleet Trucks ::: Teachers
B. Hearsay II. Glorify	(a) Student (b) Group
C. Peruse III. Continuing forever	(c) Free (d) Faculty
D. Extol IV. Gossip	11. Out of the given options, choose the correct one:
Choose the correct answer from the options given below:	Deplete : Decrease ::: Avoid
(a) A-IV. B- III, C-I, D-II	(a) Increase (b) Shun
(b) A-II, B- IV. C-III. D-I	(c) Receive (d) Miss
(c) A-III. B-IV, C-II, D-I	12. From the given pair of words choose the pair which carried
(d) A-III. B- IV, C-I, D-IIChoose the similar meaning for the underlined word giver	the same relation as
in the sentence:	FOUNDATION . HOUSE
"I reluctantly agreed to play with my son".	(a) Pen : Stand
(a) Unwillingly (b) Readily	(b) Scaffold : Hinge
(c) Happily (d) Relatively	(c) Paper : Wood
Choose the antonym of the word 'tragic' from the options given below:	(d) Pedestal : Statue

13.		tch list I with list I	[15.		tch list I with list II		
	List	t I (Word)	Lis	t II (Meaning)		Lis	t I (Word)	Lis	t II (Meaning)
	А.	Hobble	I.	Walk slowly and steadily		А.	Restrict	I.	To put a limit
	B.	Stride	II.	Walk unsteadily or with difficulty		B.	Rejoice	II.	To feel or show great hap piness
	C.	Trample	III.	Walk purposefully with		C.	Refrain	III.	Dismiss as inadequate
				long steps		D.	Reject	IV.	Stop oneself from doing
	D.	Tread	IV.	Walk so as to crush					something
				something under foot		Cho	oose the correct ans	wer fro	m the options given below:
	Cho	oose the correct and	swer fro	m the options given below:		(a)	A-II, B- I, C-IV, I)-III	
	(a)	A-III. B- II, C-I,	D-IV				A-I. B- II, C-III, I		
	(b)	A-II, B- III, C-IV	, D-I			~ /	A-I. B- II, C-IV, I		
	(c)	A-IV, B-I, C-III,	D-II				A-II, B- IV, C-I. I		
	(d)	A-II, B- III, C-IV	D-I		-				
14.	Mat	tch list I with list I	[Chapter ·	• 6 : VO	cabulary
	List	t I (Word)	List	II (Meaning)	1.	Ma	tch List I with List	II	
	A.	Critic	I.	State of being calm and		Lis	t I (Word)	Lis	t II (Meaning)
				peaceful		A.	Bibliography	I.	A self written account
	В.	Documentary	II.	Living or occurring at the					of one's life
				same time.		В.	Seismography	II.	An account of someone's
	C.	Contemporary	III.	A person engaged in the					life written by someone
				interpretation of art		C.	Biography	III.	A list of all the sources
	D.	Serenity	IV.	A film about real people				TM	used in the process of re
				events or issues				IIVI	search
	Cho	oose the correct and	swer fro	m the options given below:		D.	Autobiography	IV.	Scientific measuring and
	(a)	A-IV. B- III, C-I,	D-II						recording of vibrations
	(b)	A-III. B-IV, C-II.							of earthquake
	(c)	A-II. B-I, C-III, I	D-IV			Cho			m the options given below:
	(d)	A-III. B- II, C-I, I	PIV	ublicatio	n	(a) (b) (c) (d)	A-II. B- I, C-IV, I A-III, B-I, C-II, D A-III. B- IV, C-II, A-IV. B- III. C-II.	D-IV D-I	

2022-**21**

Hints & Explanations

2.

3.

4.

5.

6.

8.

9

		Chapter - 1 : Reading Comprehension
1.	(d)	In the Ist part of the paragraph, it is clearly mentioned.

- 2. (b) This is clearly mentioned in the passage.
- 3. (d) It is clearly stated in the Ist part of the passage.
- 4. (c) "Conservation of food" is the only solution to tackle global food crisis.
- 5. (c) It can be concluded after reading the passage.
- 6. (c) In the very last line of the passage, this is stated.
- 7. (d) It can be inferred from the passage that the narrator is great admires of Premchand.
- 8. (d) In the 2^{nd} part of the passage, this is clearly given.
- 9. (c) In the 1st part of the passage, this is evident
- 10. (a) In the last part, it is given.
- 11. (d) In the last part, this fat is given.
- 12. (c) mark fully & Munshi Premchand both to write about eastern Uttar Pradesh.
- 13. (c) This is the most appropriate option.
- 14. (c) Absorbed is the right answer it means engaged, involved & interested.
- 15. (b) Sympathetic is the odd word here.
- 16. (b) The passage is Narrative in mature.
- 17. (a) From the given passage it can be inferred that the grandmother is curious.
- 18. (c) The Narrator choose Magazines for story narration.
- 19. (a) Option (a) will be the correct answer.
- 20. (c) It will be the correct option.
- 21. (b) Option (b) is the correct option.
- 22. (d) As per the meaning of given poetic device option

(d) is correct.

Chapter - 2 : Verbal Ability

- 1. (b) 'face the music' is the most appropriate option.
- 2. (d) This will be the correct match of the given idioms with their meaning.
- 3. (c) "Add fuel to the fire" means to make a bad situation worse.
- 4. (a) It will be the correct option.

Chapter - 3 : Rearranging the Parts

- 1. (c) Correct sequence: You should make good use of your time.
- 2. (d) Correct sequence: They have given you clothing both warm & beautiful.
- 3. (c) Correct sequence: She has not given us any on to distrust her.
- 4. (d) Correct sequence: the examination papers were given out at nine O' clock.

Chapter - 4 : Choosing the Correct Word

- 1. (d) Ornamental is an adjective that should be used here
- 2. (b) In, on preposition are apt here
- 3. (b) At is the correct preposition here.
- 4. (b) Analytics is correct option that should be used in the blank.

Chapter - 5 : Synonyms and Antonyms

- 1. (b) Erroneous means Incorrect or based on wrong information.
 - (a) Articulate means Eloquent, Communicable & fluent
 - (d) Option (d) will be correct answer.
 - (a) Reluctantly means: Averse & hesistant
 - (b) Antonym of 'tragic' will be Comic.
 - (c) Opposite of transport will be opaque & cloudy.
- 7. (b) Opposite of plentiful will be.
 - (b) Option (b) will be the right answer.
 - (c) As the promise is fulfilled at the same time Law is enforced.
- 10. (d) Fleet is a group of trunks & faculty is a group of teachers.
- 11. (b) To deplete is to decrease completely, whereas Stun means to avoid completely.
- 12. (d) As the foundation is a support at the bottom of a houses, In the same way, pedestal a plinth is a support at the bottom of a statue.
- 13. (b) As per the context, option (b) is correct.
- 14. (b) Option (b) is correctly matched.
- 15. (c) Option (c) is apt here.

Chapter - 6 : Vocabulary

1. (c) As per the context, option (c) is correct.